Greek Prime Minister Alexis Tsipras

Κρίσιμες περιόδοι για την Αθήνα. Το ΔΝΤ ταξιδεύει προς τη βάση του τεράστια ενοχλημένο. Γερμανοί υπουργοί διαρρέουν το ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει από μία Grexit, και η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η λιτότητα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή πια.


Αν είναι Τετάρτη, τότε τουλάχιστον ένας από τους πιο κάτω παράγοντες θα πρέπει να ισχύει ώστε να απειλεί να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ μέχρι το Σαββατοκυρίακο. Ή τη Δευτέρα. Ή το τέλος του μήνα..

Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση και κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος φαίνεται να έχει περάσει από όσες επανεκκινήσεις όσο και το Jurassic Park - και με μια πλοκή που είναι περίπου η ίδια. Το πρόβλημα είναι ότι, η κρίση έχει παραταθεί τόσο πολύ, και έχει περάσει τόσα πολλά στριφογυρίσματα, που έχει γίνει πολύ δύσκολο ακόμα και για τον πιο επιμελή επενδυτή να μπορεί παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις.

Και όμως, το γεγονός παραμένει ότι μία αιφνίδια και ολέθρια Grexit παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για κάθε πορτφόλιο.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίζετε το πότε πρόκειται απλά για θόρυβο και πότε πρέπει πραγματικά να αρχίσετε να ανησυχείτε ότι όντως το Grexit συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Οπότε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να εξαντληθεί από την όλη ιστορία - και να καταλάβετε αν αυτή τη φορά όλη η συζήτηση για μια Grexit, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από θόρυβος; Ουσιαστικά θα υπάρξουν τρεις μεγάλες ενδείξεις.

  • Μια επιτάχυνση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Θα αρχίσουν να ακούγονται φήμες περί σχηματισμού πακέτου βοηθείας για την Ελλάδα και
  • το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς δανεισμού.

  • Μέχρι που όλα τα προειδοποιητικά φώτα αναβοσβήνουν απλά κόκκινο, τότε όλα τα λόγια περί Grexit θα είναι ακριβώς αυτό - λόγια.

    Η ελληνική κρίση χρέους έχει ήδη αρχίσει να κάνει το "Game of Thrones" να μοιάζει με ένα αριστούργημα συνοπτικής αφήγησης. Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 2009, όταν τα ελληνικά ομόλογα είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν ξαφνική άνοδο στους φόβους ότι η χώρα μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεπληρώσει όλα τα χρήματα που είχε δανειστεί στα "καλά" χρόνια.

    Ένα χρόνο μετά από αυτό, ήδη χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει το παιχνίδι της σταθερής μικροπολιτικής, ενώ η Ελλάδα ακροβατεί στο χείλος της πτωχεύσεως, πριν διασωθεί για άλλη μια φορά σε μια σύνοδο κορυφής, αργά το βράδυ. Προθεσμίες έχουν έρθει και έχουν φύγει και κρίσιμα σημεία ξεφεύγουν κάθε μερικές εβδομάδες από τότε. Και όμως, με κάποιο τρόπο, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει εντός του ευρώ.

    Μια διαδοχή ειδικών σε οικονομικά θέματα, συνεχίζουν να μας λένε ότι βρίσκεται πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ή ακόμη και τρία ή δύο λεπτά. Αλλά τα μεσάνυχτα δεν έρχονται ποτέ. Είναι πολύ εύκολο για το μέσο επενδυτή να σταματήσει να ασχολείται με το όλο θέμα, και να μην δίνει προσοχή.

    Δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα όλο αυτό. Ακόμη και αν η Ελλάδα τα καταφέρει να τα βγάλει πέρα αυτή την εβδομάδα, και κατορθώσει να μαζέψει τα μετρητά για να πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα εξακολουθούν να υπάρχουν ατελείωτες προθεσμίες που θα πρέπει να πληρούνται, για πολλά χρόνια στο μέλλον. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξαγοράσει ομόλογα αξίας 6,7 δις ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και αυτή τη στιγμή, αν κάποιος έχει την παραμικρή ιδέα για το που κρύβεται ένας τέτοιος αριθμός διαθέσιμου ρευστού, το κρατάει για τον εαυτό του.

    Paranoikos / ΠΗΓΗ: marketwatch

    Ετικέττες ,

    Δημοσίευση σχολίου

    Πληκτρολογήστε εδώ τα σχόλια σας..

    Author Name

    Φόρμα επικοινωνίας

    Όνομα

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

    Μήνυμα *

    Από το Blogger.