Ο κομήτης 67P όμως φωτογραφήθηκε από το Rosetta στις 12 Απριλίου (Πηγή: ESA)

Ύστερα από επτά μήνες νάρκης, μετά την προβληματική προσεδάφισή του στον κομήτη 67P, το ρομπότ Philae, που θεωρούνταν χαμένο, τελικά «ξύπνησε», όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).


Την πρώτη επικοινωνία με τη Γη μετά από επτά μήνες απόλυτης σιωπής έστειλε το διαστημικό όχημα Philae, που τον περασμένο Νοέμβριο έγινε το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που προσεδαφίστηκε ελεγχόμενα στην επιφάνεια ενός κομήτη.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), η επικοινωνία έγινε το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσε 85 δευτερόλεπτα, με το ρομποτικό όχημα να στέλνει αναφορές για την κατάσταση των συστημάτων του. Μάλιστα, από τα 300 πακέτα δεδομένων που παρελήφθησαν αποκαλύφθηκε πως το Philae είναι «ξύπνιο» εδώ και λίγες ημέρες, καθώς τα πακέτα περιέχουν και «ιστορικά» στοιχεία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ «ξύπνησε» επειδή δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακού φωτός καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον ήλιο, με αποτέλεσμα οι ηλιακοί συλλέκτες του να μπορούν να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται για να στέλνει δεδομένα. Οι συλλέκτες αυτές, που επρόκειτο να το τροφοδοτούν με ενέργεια ύστερα από την εξάντληση των μπαταριών του μετά την προσεδάφιση, δέχονταν μέχρι τώρα ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από τις έξι με επτά ώρες την ημέρα που χρειαζόταν, καθώς το ρομπότ βρισκόταν στη σκιά.

Η επαφή έγινε μέσω του μητρικού σκάφους Rosetta – που συνεχίζει να ακολουθεί τον κομήτη. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και νέα μηνύματα από το Philae.

Το Νοέμβριο του 2014, η προσεδάφιση του Philae στην παγωμένη επιφάνεια του 67P/Churyumov-Gerasimenko έθεσε ένα νέο ορόσημο στην εξερεύνηση και μελέτη του διαστήματος. Ωστόσο, το εγχείρημα αποδείχτηκε επεισοδιακό, με το Philae να αναπηδά δυο φορές στο έδαφος του κομήτη έως ότου να σταθεροποιηθεί στη βάση ενός γκρεμού, όπου δεχόταν ελάχιστη ηλιακή ακτινοβολία ώστε να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.

Το Philae παρέμεινε σε λειτουργία για περίπου 60 ώρες, στέλνοντας στη Γη πολύτιμα στοιχεία για τη σύσταση του εδάφους του κομήτη. Όμως, χωρίς πρόσβαση σε ηλιακή ενέργεια, το ρομποτικό όχημα τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση ύπνωσης στις 15 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες της ESA ωστόσο δεν απελπίστηκαν, καθότι εκτιμούσαν πως όταν ο 67P θα αρχίσει να πλησιάζει τον Ήλιο τα κάτοπτρα του Philae θα δέχονταν αρκετή ακτινοβολία ώστε να ενεργοποιήσουν και πάλι το μικρό όχημα. Αυτό ακριβώς και έγινε.

Στόχος της αποστολής είναι να λυθούν διάφορα μυστικά των κομητών, όπως η σύστασή τους, με δεδομένο ότι μερικές από τις κυρίαρχες θεωρίες θέλουν τους κομήτες να είναι οι κομιστές της ζωής ή τουλάχιστον του νερού στη Γη,

skai

Ετικέττες ,

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε εδώ τα σχόλια σας..

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.