Μετά τις 02.00 τα ξημερώματα η ψηφοφορία - ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν υπέρ του δημοψηφίσματος


Με πλειοψηφία 178 ψήφων έναντι 120 "όχι" εγκρίθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου με το ερώτημα "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ" στην πρόταση των θεσμών. Απουσίαζαν ο Γ.Γαλέος από τη Χρυσή Αυγή και η κ.Αντωνίου από το ΣΥΡΙΖΑ. Τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε, στις 03.15 τα ξημερώματα, επίσημα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στους πέντε βουλευτές που είχαν απομείνει στην αίθουσα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συναντάει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία

Ωστόσο, αρκετά πριν ολοκληρωθεί η ονομαστική ψηφοφορία είχαν συμπληρωθεί οι απαραίτητες 151 ψήφοι για την έγκριση του προς ψήφιση θέματος του δημοψηφίσματος, από την ελληνική Βουλή. Η συνεδρίαση - η κρισιμότερη, ίσως, των τελευταίων πέντε ετών - ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, με μια ώρα καθυστέρησης, την ώρα που οι πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια των εταίρων και προμηνύουν δραματικές εξελίξεις.

Η ψηφοφορία που ξεκίνησε μετά τις 02.00 τα ξημερώματα ήταν ονομαστική και χρειαζόταν τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης να αναπτύξει τους λόγους που επιβάλλουν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο υπουργός υποστήριξε πως «the game continues», σημειώνοντας ότι «το παιχνίδι δεν τελείωσε για κυβέρνησή μας και γι' αυτή τη Βουλή».

«Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων των λαού, της Βουλής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» είπε ο υπουργός και απευθυνόμενος τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Έλληνες πολίτες που θα κληθούν την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτηση «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που εν πολλοίς θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, επισήμανε ότι «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν» σημείωσε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν αν «μένουμε Ελλάδα».

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας αίτηση αντισυνταγματικότητας επί της προτάσεως της κυβέρνησης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η αίτηση τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας και πλέον η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν με μια σειρά επιχειρημάτων, αλλά και με την ψήφο τους, ότι η κυβερνητική πρόταση προσκρούει σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος.

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημα.

Παράλληλα, το ΚΚΕ κατέθεσε δική του πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα για την «αποδέσμευση από την ΕΕ» κάτι ωστόσο που δεν μπορούσε να γίνει, καθώς δεν πληρούσε την καθορισμένη από το Σύνταγμα και το νόμο διαδικασία.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε υψηλούς τόνους κατά των δανειστών και κάλεσε, ουσιαστικά, το λαό να ψηφίσει το «όχι» την επόμενη Κυριακή, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Ετικέττες ,

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε εδώ τα σχόλια σας..

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.