Μετά τις "εκλογές" στα κατεχόμενα, πιθανολογείται η επανέναρξη των συνομιλιών. Μόνο εάν η Τουρκία τερματίσει τη διπλωματία των κανονιοφόρων, καθώς δε νοείται συμμετοχή σε μια διαδικασία, στην οποία θα αμφισβητείται η κυριαρχία μας, η θέση της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, ευθύνες στην Τουρκία για τη μή γόνιμη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό τα δύο τελευταία χρόνια, επιρρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για την πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών.

«Η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι δεδομένες, αλλά η συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να αναμένεται από κανέναν», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Το σημερινό status quo στο κυπριακό είναι επικίνδυνο, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στα αποκαλυπτήρια μνημείου του Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λεμεσό.

«Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και εθνική και φυσική ανάγκη να δώσουμε το συντομότερο ένα τέλος σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε ιστορική ευθύνη να αποκαταστήσουμε την ιστορική ανωμαλία που προκάλεσε η εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή».

Υπό προϋποθέσεις υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών, αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα στις 19 Απριλίου, διαμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εάν η Τουρκία τερματίσει τη διπλωματία κανονιοφόρων, πιθανώς να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα τον Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ακριβώς στο σημείο που είχαν σταματήσει, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα ή επιδιαιτησία που απαγορεύονται από την ίδια την Κοινή Διακήρυξη", ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους της ομογένειας, επανάλαβε την σαφή θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

«Παραμένει η θέση της κυβέρνησης, ότι όλα τα εναπομείναντα ζητήματά σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους θα συζητηθούν μόνο στο τελικό στάδιο διαδικασίας, ενώ βρισκόμαστε κοντά σε λύση και παράλληλα με τους χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών, σημείωσε ακόμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Την εκτίμηση εξάλλου ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, διατυπώνει και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Εσπερν Μπαθ Εϊντε, διατυπώνει την πεποίθηση ότι οι συνθήκες που ανέστειλαν τις συνομιλίες, έχουν ξεπερασθεί.

«Έχω συζητήσει και με τις δύο πλευρές και πιστεύω πως υπάρχει η επιθυμία για να πάνε πίσω σε δομημένες διαπραγματεύσεις. Το πρόσφατο αδιέξοδο, έδωσε χρόνο στους ηγέτες να σκεφτούν και να ανασκοπήσουν την κατάσταση. Τώρα οι πλευρές μπορούν να αφοσιωθούν σε σοβαρές, δομημένες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και σε δύσκολα επίσης ζητήματα», ανέφερε ο κ. Έιντε.

Ο Εσπερν Μπαθ Εϊντε, σημείωσε πως εναπόκειται στους δύο ηγέτες να καθορίσουν το ρυθμό των διαπραγματεύσεων, που θα διασφαλίζει σημαντική πρόοδο.

ΠΗΓΗ

Κάντε μας LIKE στο FACEBOOK

Ετικέττες ,

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε εδώ τα σχόλια σας..

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.