Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφουν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην Ελβετία 

Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και όχι στη Γενεύη όπως αρχικώς είχαν συμφωνήσει, θα επιστρέψουν την Κυριακή ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε ζητήσει τη συνέχιση των συνομιλιών και μετά το περασμένο Σάββατο από τη στιγμή που διαπιστωνόταν πρόοδος αλλά ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε χρόνο ως τις 20 Νοεμβρίου για να διαβουλευθεί με την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και εντός της εβδομάδας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Αναστασιάδης πιθανόν θα σταθμεύσει στην Αθήνα κατά το ταξίδι του προς την Ελβετία. Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως η λογική συνέχεια που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η συμφωνία επί κριτηρίων στο εδαφικό, η αποτύπωσή τους εκ των υστέρων σε χάρτη και στη συνέχεια να υπάρξει ενδεχομένως μια διεθνής πολυμερής διάσκεψη. Εκτίμησε πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα διαρκέσει τρεις μέρες ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις στην εδαφική πτυχή.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και τη σύνθεση μιας ενδεχόμενης διεθνούς πολυμερούς διάσκεψης ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «αν αποφασιστεί να πάμε σε αυτό το επίπεδο, η θέση μας είναι ξεκάθαρη ως προς το ποιοι θα συμμετέχουν σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό εν έτη 2016. Από τις συζητήσεις που έχουμε με ξένες κυβερνήσεις, που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, θεωρώ  ότι έχουμε την ίδια προσέγγιση όσο αφορά στους συμμετέχοντες». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δύο νομισμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού (ευρώ και τουρκική λίρα).
 
Ακιντζί: Έτσι θα είναι η κυβέρνηση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χαβαντίς» ανέφερε πως στο Μοντ Πελεράν υπήρξε συμφωνία ώστε το μελλοντικό υπουργικό συμβούλιο να αποτελείται από 7 Ελληνοκύπριους και 4 Τουρκοκύπριους υπουργούς. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος που θα προέρχονται από τις δύο κοινότητες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Για να υπάρχει έγκριση κάποιας απόφασης θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου υπουργού.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί στα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα τα αποφασίζουν από κοινού ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος και οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο.

Για την εκ περιτροπής προεδρία υποστήριξε πως τελικά θα εγκριθεί γιατί διαβλέπει κατανόηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
 
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία βοηθάει

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του είπε ότι η Άγκυρα είναι εποικοδομητική και θέλει να περάσει η διαδικασία σε πενταμερή διάσκεψη.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο πλευρές πραγματικά διένυσαν μεγάλη απόσταση στα τέσσερα κεφάλαια (Οικονομία, ΕΕ, Εξουσίες, Περιουσιακό). Πρόσθεσε ότι η Τουρκία στήριξε τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για μία βδομάδα στην Ελβετία και έκανε ό,τι μπορούσε για να συνεισφέρει σε αυτές. 
Ετικέττες , , ,

Δημοσίευση σχολίου

Πληκτρολογήστε εδώ τα σχόλια σας..

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.